Een indrukwekkende start van de Keti Koti maand in Harderwijk

Op zondag 1 juni 2025 opende de Catharinakapel haar deuren voor de officiële aftrap van de Keti Koti maand. In een goedgevulde zaal kwamen bezoekers samen om stil te staan bij het Trans-Atlantisch slavernijverleden en de doorwerking ervan in het heden. De middag stond in het teken van ontmoeting, reflectie en bewustwording.
 
Filmmaker Joke Zandstra nam het publiek mee in haar docudrama “Keti Koti in Harderwijk”, een persoonlijk en lokaal verhaal dat diepe indruk maakte. Voorafgaand aan de vertoning werd zij geïnterviewd over het maakproces en de betekenis van de film. Stadsdichter Marijn Brandsen droeg een speciaal voor de gelegenheid geschreven voordracht voor, waarna ook de film “The President’s Daughter” te zien was.
 
De warme sfeer, het rijke programma en de mooie gesprekken tijdens de borrel na afloop maakten de middag tot een bijzonder en verbindend moment. Jong en oud kwamen samen, onder de gewelven van de kapel, om verhalen te delen en samen stil te staan bij een verleden dat dichterbij is dan velen denken.
 
Dank aan iedereen die erbij was. Jullie aanwezigheid maakte het tot een waardevol moment van herdenken, verbinden en bewustwording.

Herdenkingsbijeenkomst in het Harderwijkse stadsmuseum

Op 30 juni 2024 organiseerde Comité 30 juni – 1 juli Harderwijk voor de tweede keer een herdenkingsbijeenkomst in het Harderwijkse stadsmuseum. De bijeenkomst stond in het teken van de officiële opening van de expositie “In het spoor van slavernij.” 

Naast deze indrukwekkende tentoonstelling waren er diverse sprekers, waaronder burgemeester Joon, voorzitter van het comité Diana Codfried, en spokenword artiest Chanty Louis. Vooral Chanty Louis kreeg veel bijval met haar rake uitspraken over hoe wij tegenwoordig met ons slavernijverleden omgaan.

Terugblik en Replay: Lezing Alex van Stipriaan over Harderwijk en de Trans-Atlantische Slavernijgeschiedenis

Verrast, geboeid en geroerd waren we tijdens de lezing van Alex van Stipriaan in de Plantagekerk in Harderwijk. Met een opkomst van ruim 50 personen, tweemaal zoveel als verwacht, was de belangstelling voor deze avond overweldigend.

Alex van Stipriaan deelde op boeiende wijze nieuwe feiten over de verbinding van Harderwijk met de Trans-Atlantische slavernijperiode. Zijn onderzoek en voordracht brachten veel nieuwe inzichten, die onze kennis over deze belangrijke geschiedenis hebben verrijkt.

Wij danken Alex van Stipriaan voor zijn diepgaande onderzoek en inspirerende voordracht. Ook een groot dankjewel aan alle bezoekers voor hun aanwezigheid en betrokkenheid. De groeiende belangstelling voor dit onderwerp biedt meer ruimte voor gesprekken, kennisdeling en bewustwording.

Naast de historische feiten was er ook aandacht voor de doorwerking van deze geschiedenis in het heden. Dit is iets waar we allemaal, vaak onbewust, soms ongemerkt, maar veel vaker pijnlijk en duidelijk, mee te maken hebben. De ingrijpende gevolgen zijn merkbaar voor individuen en gemeenschappen.

Gemist of wilt u het opnieuw beleven? Bekijk hieronder de lezing.

Scroll naar boven