Herdenkingsbijeenkomst in het Harderwijkse stadsmuseum

Op 30 juni 2024 organiseerde Comité 30 juni – 1 juli Harderwijk voor de tweede keer een herdenkingsbijeenkomst in het Harderwijkse stadsmuseum. De bijeenkomst stond in het teken van de officiële opening van de expositie “In het spoor van slavernij.” 

Naast deze indrukwekkende tentoonstelling waren er diverse sprekers, waaronder burgemeester Joon, voorzitter van het comité Diana Codfried, en spokenword artiest Chanty Louis. Vooral Chanty Louis kreeg veel bijval met haar rake uitspraken over hoe wij tegenwoordig met ons slavernijverleden omgaan.

Terugblik en Replay: Lezing Alex van Stipriaan over Harderwijk en de Trans-Atlantische Slavernijgeschiedenis

Verrast, geboeid en geroerd waren we tijdens de lezing van Alex van Stipriaan in de Plantagekerk in Harderwijk. Met een opkomst van ruim 50 personen, tweemaal zoveel als verwacht, was de belangstelling voor deze avond overweldigend.

Alex van Stipriaan deelde op boeiende wijze nieuwe feiten over de verbinding van Harderwijk met de Trans-Atlantische slavernijperiode. Zijn onderzoek en voordracht brachten veel nieuwe inzichten, die onze kennis over deze belangrijke geschiedenis hebben verrijkt.

Wij danken Alex van Stipriaan voor zijn diepgaande onderzoek en inspirerende voordracht. Ook een groot dankjewel aan alle bezoekers voor hun aanwezigheid en betrokkenheid. De groeiende belangstelling voor dit onderwerp biedt meer ruimte voor gesprekken, kennisdeling en bewustwording.

Naast de historische feiten was er ook aandacht voor de doorwerking van deze geschiedenis in het heden. Dit is iets waar we allemaal, vaak onbewust, soms ongemerkt, maar veel vaker pijnlijk en duidelijk, mee te maken hebben. De ingrijpende gevolgen zijn merkbaar voor individuen en gemeenschappen.

Gemist of wilt u het opnieuw beleven? Bekijk hieronder de lezing.

Scroll naar boven