Kabra Blauw

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) heeft het Kabra Blue Zoutvaatje uitgebracht als hét aandenken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024.

Het Kabra Blauw Zoutvaatje herinnert ons op symbolische wijze aan de geschiedenis maar biedt tegelijkertijd ruimte voor verbinding, herkenning en reflectie op het verleden. Het vaatje zorgt op een toegankelijke manier dat het gesprek over de geschiedenis van de Nederlandse slavernij aan de keukentafel gevoerd kan worden”, aldus Linda Nooitmeer, bestuur-voorzitter NiNsee.

Het Kabra Blue Zoutvaatje maakt deel uit van een grotere winti-kunstcollectie, ontworpen door Boris van Berkum in samenwerking met de Surinaams-Nederlandse winti-priesteres Marian Markelo.

De zoutvaatjes zijn vanaf 1 juli te koop bij het Tropenmuseum, het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen en diverse webshops. De ontwikkeling en productie van de zoutvaatjes worden verzorgd door Heinen Delfts Blauw, een Nederlands bedrijf.

Aanwezigen bij de Keti Koti Herdenkingsceremonie op 30 juni in het Stadsmuseum Harderwijk ontvangen een Kabra Blauw herdenkingsspeld. 

Kabra Blauw collectie
Kabra Blaauw Herdenkingsspeld
Scroll naar boven