In gesprek met leerlingen

leerlingen-ccnv-in-harderwijk-in-gesprek-over-slavernijverleden beeld Kim Hartman artikel Marco Jansen

beeld: Kim Hartman

bron: harderwijkercourant.nl 

Aandacht voor naweeën geschiedenis

people, girls, women

Om jonge mensen bewust te maken van het slavernijverleden, organiseerde Keti Koti Harderwijk samen met een middelbare school gesprekken en workshops voor leerlingen. Naast de historie, werd er ook gepraat over racisme in het heden.

bron: destentor.nl

opvoering over afschaffing Slavernij bij CCNV project-slavernijverleden-met-workshops-en-sprekers

Bij CCNV Harderwijk stonden leerlingen van klas 4 stil bij het slavernijverleden via een uitgebreid project. Het project had als opening een dans-theatervoorstelling van artistiek directeur van Reframing HERstory, Farida Nabibaks (foto). Wethouder Companjen vertelde over de slavenhandelaren waaronder een Harderwijkse burgermeester. Dave Ensberg-Kleijkers, voormalig directeur van Jantje Beton vertelde de leerlingen over het slavernijverleden, en over de gevolgen hiervan nog altijd vandaag de dag en de excuses van de Nederlandse overheid.

bron: ccnv.nl

Keti Koti Harderwijk maakt kennis met D66 van de gemeente Harderwijk open gesprek over de doelen en ambities van de stichting

Keti Koti Harderwijk maakt kennis met D66 van de gemeente Harderwijk en heeft een open gesprek over de doelen en ambities van de stichting.

Stichting Comité 30 juni / 1 juli

Het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland richt zich op het zichtbaar maken en behouden van de Gelderse sporen van het slavernijverleden wereldwijd. Het onderzoek is onder meer als publicatie  in pdf-formaat beschikbaar. 

bron: Erfgoed Gelderland

Het Burgemeesterhuys aan de Vischmarkt

windmill, mill, river-5909414.jpg

Harderwijk staat bekend om de visserij, de Hanze en de universiteit. Minder besef is er over de connecties met de koloniale slavernij. In vier delen gaat men hier uitgebreid en gedetailleerd op in waarbij bekende hedendaagse monumenten een rol vervullen.

bron: MijnGelderland.nl

compass

Mapping Slavery NL brengt de historische plaatsen in kaart van het slavernijverleden en erfgoed van het Nederlandse koloniale rijk. 

bron: Mapping slavery NL

Sporen van slavernijverleden

painting, art, 1690s

Binnen dit project doen Gelderse organisaties onderzoek naar mensen, plaatsen, gebeurtenissen, huizen en kastelen die verband hebben met het slavernijverleden.

bron: Mijn Gelderland

archive, boxes, shelf-1850170.jpg
 Op de website van het nationaal archief is het mogelijk te zoeken naar de gegevens van Vrijverklaarde tot Slaafgemaakten. Hier is een zogeheten emancipatieregister aangelegd met overzichten van omstreeks 1863 van de vrijverklaarde tot slaafgemaakten en de voormalige eigenaren.

bron: Nationaalarchief.nl

Het Afrikamuseum bezoeken

map of Africa

Een breed scala aan tentoonstellingen, workshops, exposities en events op het gebied van kunst en cultuur uit Afrika. Er zijn meerder locaties in Nederland. Het Afrikamuseum heeft een research centrum die regelmatig aan gerelateerde projecten meewerkt. Daarnaast zijn er op de website publicaties te vinden en kan men een bruikleenaanvraag starten.

bron: Afrikamuseum.nl