Keti Koti Harderwijk vertoont film als start van herdenkingsmaand over het slavernijverleden

HARDERWIJK Op 1 juni start de herdenkingsmaand van het Herdenkingsjaar Einde Slavernij 2023-2024. Deze maand zijn er in Harderwijk een aantal activiteiten rondom het Trans- Atlantische slavernijverleden.

 

De film ‘Hoe duur was de suiker’ wordt op zaterdag 1 juni in de Catharinakapel vertoond. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Comité 30 juni-1 juli, bekend als Keti Koti Harderwijk (verbroken ketenen), in samenwerking met Filmhuis Harderwijk en is mede mogelijk door subsidie van de gemeente Harderwijk.

FILM

Deze Nederlandse film vertelt op een toegankelijke manier over de Trans-Atlantische slavernij in Suriname. Te zien is het leven van tot slaaf gemaakten en hun meesters op een suikerplantage in de 18e eeuw. De hoofdpersonen worstelen met de ingewikkelde verhouding tussen meester en slaaf. „In mijn eigen familie herken ik dit ook.  Een van mijn voorouders was een zwarte slaveneigenaar. Er kan liefde zijn, maar vaker waren relaties onvrijwillig”, weet Diana Codfried van Keti Koti Harderwijk.

Het gaat haar niet om de schuldvraag, maar om bewustwording. „Ik zou het mooi vinden als mensen door de film bewust worden van ons gezamenlijke verleden en de doorwerking vandaag de dag. Ik hoop dat daardoor het gesprek op gang komt in de stad.”

De film (vooraf reserveren) is gebaseerd op het boek van Cynthia Mc. Leod. Haar zus Kathleen Ferrier leidt de avond in. Bij binnenkomst (vanaf 19.00 uur) klinkt rustige Afrikaanse muziek van Amare Diabate en is er een Surinaamse lekkernij. Dick van Buren: „Dit onderwerp is maatschappelijk relevant en daarom draaien we deze spraakmakende film in ons filmhuis. Elkaar begrijpen en verbinding zoeken vind ik mooi.”

ACTIVITEITEN

Tijdens de herdenkingsmaand is er ook een lezing op 13 juni in de Plantagekerk over de relatie van de slavernijgeschiedenis met Harderwijk en toenmalig burgemeester J. Bavius de Vries. Op 30 juni is om 11.30 uur de opening van de tentoonstelling in de Smeepoortzaal van het Stadsmuseum (t/m 27 juli gratis te zien). Ook is er dan een preview van de film van Joke Zandstra over Harderwijk en het slavernijverleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven