Caribische verhalen

Van Bahia tot Brooklyn

Binnenkort is er een nieuwe serie te zien die vooral de gevolgen van het Trans-Atlantische Slavernijverleden belicht.

Deze systematisch ‘genegeerde periode’ levert soms pijnlijke vruchten op, aldus Nina Jurna, journalist en presentatrice. “De Caribische regio is gevormd door slavernij en kolonialisme, maar ook door migratie, een thema waar Europa nu zelf mee worstelt. Nadat Europeanen gebieden hadden veroverd, zich daar hadden gevestigd en eeuwenlang rijkdom hadden vergaard, trekken migranten nu in omgekeerde richting. Dit wordt gezien als een probleem, alsof we ons land verliezen.

Meer en meer ‘nieuwe’ mensen vestigen zich in Nederland. Als je nu in Amsterdam de tram neemt, is de diversiteit zodanig dat je bijna het gevoel hebt dat je in Rio bent. De Caribische mensen zijn een mix van identiteiten die vloeiend in elkaar overgaan. Hoewel het om gedwongen diversiteit gaat is er geen significant raciaal of religieus conflict. De Caribische mensen kunnen hierin een voorbeeld zijn voor Nederland.”

Het VPRO-televisieprogramma is een zevendelige serie getiteld Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen, die kan worden bekeken vanaf vrijdag 9 juni om 20:30 uur op NPO 2.

van Bahia tot Brooklyn
tv programma Caribische verhalen ©VPRO
Nina Jurna bij Orishas in Bahia Brazilie beeld vpro

Beeld: ©VPRO *bron vprogids –  , door Dieter van den Bergh 

Scroll naar boven